Unit Keselamatan dan Kualiti Makanan :
- Bertanggunjawab kepada Penolong Pegawai kesihatan Persekitaran Gred U32.
- Pegawai diberi kuasa dan menguatkuasakan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988, Akta Makanan 1983, Akta Pemusnahan Serangga Pembawa Penyakit 1975 dan peraturan-peraturan dibawahnya.
- Melaksana aktiviti-aktiviti pendaftaran premis makanan dan pemeriksaan premis makanan.
- Melaksana aktiviti-aktiviti persampelan makanan.
- Melaksana aktiviti-aktiviti pemeriksaan kesihatan pengendali makanan.
- Menjalankan pemeriksaan premis-premis makanan seperti kilang-kilang makanan, hotel, kantin-kantin sekolah, restoran-restoran, gerai-gerai makanan dan lain-lain lagi yang mana premis-premis yang terlibat dengan penyediaan dan penjualan makanan.
- Menjalankan aktiviti Persampelan Makanan seperti persampelan makanan Analisis Kimia, Mikrobiologi dan Fizikal.
- Menjalankan operasi penutupan premis-premis makanan tak suci.
- Menjalankan Operasi Lak Dan Sita Makanan di Supermarket, Mini Market,Kedai Runcit dan lain-lain premis makanan lagi.
- Menyediakan kertas-kertas siasatan bagi kes-kes yang melanggar Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan makanan 1983 bagi tujuan pendakwaan.
- Menjalankan operasi-operasi atas arahan ‘ Food Alert”.
- Memeriksa premis-premis pengeluar dan juga makanan untuk dieksport bagi tujuan pengeluaran sijil kesihatan
- Menjalankan pendidikan kesihatan kepada pengendali-pengendali makanan dan juga kepada orang awam.
- Memberi khidmat nasihat dan pendidikan kesihatan kepada industri kecil dan sederhana.
- Merekod, menyiasat dan mengambil tindakan terhadap segala aduan yang berkaitan dengan makanan.
- Menyediakan dan menyemak laporan mingguan, bulanan, suku tahun, setengah tahun , tahunan dan juga laporan-laporan yang berkaitan.
- Menyediakan dan menyelenggara data asas, graf, garis panduan dan fail-fail yang berkaitan.
No comments:
Post a Comment